Om mig

Oskar var namnet, på nätet mer känd som OSkar000.

Som det kanske går att räkna ut av resten av den här sidan så är mitt i dagsläget största intresse fotografering. Mer om det går att läsa nedan. När jag inte på ett eller annat sätt sysslar med fotografering så spenderar jag en hel del tid framför datorn, IRC och diverse forum tar upp ganska stor del av min fritid. De gånger som jag lyckas slita mig från datorn så brukar det bli en del pyssel med huset eller sommarstugan, alternativt någon dator som behöver fysisk ompyssling.

Riktigt när mitt fotointresse kom igång på allvar är svårt att säga. Det finns dock tre enskilda händelser som kan ha påverkat. Första gången jag fotograferade ”på riktigt” var under gymnasietiden, då var det med en analog systemkamera och all framkallning fick vi göra själva. Kul var det men tyvärr tyckte jag det var på tok för omständigt med allt slabbande i mörkrummet. Hösten 2003 är en annan brytpunkt som nog till stor del var avgörande för mig, det var då jag skaffade mig min första digitalkamera, det var en Nikon Coolpix 2000 som jag köpte då. En stor, ful, plastig, batteriätande kompaktkamera som egentligen inte var särskilt bra även om det gick att ta snygga bilder med den om det var tillräckligt ljust ute. Manuella inställningar var bara att glömma och exponeringskompensationen fick jag leta efter i menyn varje gång jag startade kameran. Att jag dessutom fick gå omkring med fickorna fulla med AA-batterier gjorde det hela lite mer spännande. Fyra batterier tog den och de tog slut på ungefär en timma eller efter ett hundratal bilder. Kul var det i alla fall även om bilderna blev sisådär i många fall. Innan sommaren 2005 ersatte jag den med en Konica Minolta G600, en liten smidig kompaktkamera som fyller sin funktion fortfarande. Under två års tid var det inte många gånger jag gick ut utan att ha den med mig.

Hösten 2006 gjorde jag dock ett fatalt misstag som drog ner mig i foto- och kamera-träsket med huvudet före, jag lånade en Nikon D70 (som jag lånade ett bra tag men nu har lämnat tillbaka) och gav mig ut på en fototur. Skillnaden var enorm mot allt jag fotat med innan, riktig sökare istället för bildskärmen, autofokus som var värd namnet och framförallt full kontroll över vad jag gjorde. Fotande blev tusen gånger roligare och bilderna blev dessutom mycket bättre. Sen dess har det rullat på, väldigt fort och med huvudet före rakt ner i fototräsket…

I slutet av januari 2008 var det dags för nästa steg, ny kamere. Min första egna digitala systemkamera, en Nikon D300 som jag nu efter drygt ett års användning och drygt 25000 bilder tagna är helt otroligt nöjd med. Mer om vad som finns i min ”lilla” ryggsäck finns att läsa om under ”I kameraväskan”.

Nästan exakt samtidigt råkade jag trilla in i #fototraden på Quakenet. En IRC-kanal som jag sedan dess mer eller mindre har bott i. Jag har många personer från den kanalen att tacka för all hjälp jag har fått från dem, allt från praktiska råd om hur man hanterar en kamera och köpråd till konstruktiv och bra kritik på mina bilder.

Vad som hamnar framför kameran och på mina bilder beror till stor del på vart jag befinner mig och vad jag för tillfället vill fotografera. Det kan vara allt från att jag kryper runt i rabatterna hemma och fotograferar blommor och småkryp till att jag beger mig ut på längre fototurer både i naturen och ute bland folk på stan. Ibland blir det också äkta muppfoto i form av tåg och bussar vilket är ett sidospår som jag trillade in på för några år sedan när jag hade på tok för långa väntetider när jag bytte buss mellan Linköpings universitet och Åtvidaberg. Lite nördporr i form av datorer och (naken)elektronik blir det också ibland, mestadels för dokumentation men ibland blir det riktigt snygga och smått konstnärliga bilder av det också.

Det finns en liten dröm inom mig att kunna leva på mina bilder, men det är något som i alla fall i dagsläget är väldigt avlägset och osannolikt. Ett första mål kan vara att inte bara ha det som en stor minuspost i budgeten som det har varit hittills.