Arkiv för juni, 2008

Bakgrund vecka 26

söndag, 29 juni, 2008

Vad ska jag hitta på att skriva här idag då? Normalt sett brukar jag försöka mig på en liten kommentar här i samband med bilderna men det känns som jag redan pratat färdigt om väder, nytillskott i kameraväskan och diverse långhelger som redan har passerat. Passade på att åka in till stan (Linköping) idag för att handla ett par saker… det uppstod dock vissa problem när jag insåg att jag var på plats två timmar innan butiken öppnade så det fick bli en fotorunda i miniformat för att åka tillbaka hem utan att ha köpt något, eller ja, det blev ett busskort i alla fall. Det innebär att jag inte längre kan skylla på att det kostar pengar att åka iväg, nu måste jag använda det för att få ut något för pengarna. Ett par turer till Norrköping är planerade under sommaren och det kan mycket väl bli någon tur åt något annat håll också, jag får se vart jag hamnar helt enkelt.

Att släpa på 10 kilo ryggsäck var ingen höjdare i värmen idag, speciellt inte när jag hade klarat mig med två objektiv… men, hade jag lämnat stora väska hemma hade jag säkerligen saknat något av de objektiven som jag inte haft med mig då. Det är väl som vanligt, är hjärnan dum får kroppen lida.

En bra bild blev det i alla fall, troligen finns det fler men de har jag inte gått igenom ännu. Första bussbilden i bakgrundsbloggen, ni som inte gillar den får hålla tillgodo med förra veckans bild :)

Vilken buss var det nu jag skulle ta?

Vilken buss var det nu jag skulle ta? (1680×1050)

Vilken buss var det nu jag skulle ta? (1600×1200)

Vilken buss var det nu jag skulle ta? (1280×1024)

Bakgrund vecka 25

söndag, 22 juni, 2008

Då har det hunnit bli midsommar också. Vädret var typiskt midsommaraktigt med omväxlande sol, moln och regnskurar vilket resulterade i det vanliga: ”Ska vi äta ute? Ja, det blir nog inget regn. ” för att sedan halvvägs genom måltiden utbrista i ett gemensamt ”fan, det regnar”. Hursomhelst, vi överlevde och ingen tog nog någon större skada av regnet.

Nytillskottet i kameraväskan som jag nämnde förra veckan har blivit en riktig favorit, det har använts flitigt under veckan och helgen med för det mesta riktigt lyckade resultat så länge det inte varit skit bakom spakarna som fokuserat fel. Även om det är bra sökare i D300 så räcker den inte hela vägen när man ska fokusera manuellt och skärpedjupet är obetydligt längre än ett knappnålshuvud. Med lite mer övning lär jag mig säkert att hantera det perfekt, men tills vidare så får det bli lite chansa och vrida. Galet skarpt är en beskrivning som passar bra på det, helt klart skarpast i min kameraväska… lägg där till att bokehn är underbart mjuk och fluffig vilket gör att det nästan blir det perfekta objektivet, i alla fall enligt mina preferenser. Att det dessutom är väldigt smidigt och diskret gör inte saken sämre, motsvarande 160mm i ett objektiv som inte ens är i närheten av lika skräckinjagande som mitt teleobjektiv som är en massiv klump på 1,5 kilo, runt 10cm i diameter och närmare 30cm långt med motljusskyddet på.

En bild var det också ja.. Smörblommor och en nässelfjäril fick det bli.

Nässelfjäril

Nässelfjäril (1680×1050)

Nässelfjäril (1600×1200)

Nässelfjäril (1280×1024)

Bakgrund vecka 24

söndag, 15 juni, 2008

Veckorna rullar på och så gör även bilderna. Sommaren har infunnit sig här i Åtvidaberg och den här gången ser den ut att bestå även om det förstås kommer ett obligatoriskt (?) midsommarregnväder. Nu efter en väldigt hektisk vecka med mycket jobb och även mycket socialt umgänge så känns det bra att bara ha fyra dagar att jobba nästa vecka för att sedan avsluta veckan med lugn och ro ute i skogen.

Nytillskottet i kameraväskan, ett Nikon 105/2,5 AI-s har det fortfarande inte blivit några bakgrundsbilder med men det lär dyka upp under sommaren. Ett helt fantastiskt objektiv, litet, smidigt, tokskarpt och otroligt vacker bokeh. Tillsammans med 1,5x cropfaktor så blir det ett riktigt smidigt och diskret teleobjektiv på drygt 150mm.

Näst senaste inköpet, ett Sigma 10-20 blev minst sagt ett lyckat köp. Motsvarande 15mm vidvinkel är verkligen roligt, och det passar dessutom bra ihop med min fotostil. Veckans bild blir därför en 10mm bild från avdelningsfesten vi hade tidigare i veckan då vi var ute och åkte båt (och käkade räkor) på Roxen.

Rofyllt på Roxen

Rofyllt på Roxen (1680×1050)

Rofyllt på Roxen (1600×1200)

Rofyllt på Roxen (1280×1024)

Bakgrund vecka 23

söndag, 8 juni, 2008

Nu har det varit fotorunda igen, en rejäl sådan. Den här gången invaderade dInmIn, Granden och Jonasy min lägenhet för vad man kan säga blev tre dagars maratonfotande i alldeles för varmt väder. Bortsett från värmen och en felaktigt programmerad GPS (jag själv) i baksätet så finns inte mycket att klaga på. Platser som besöktes och som det kommer att dyka upp bilder ifrån var bland annat Stenebo, Ukna, Adelsnäs, Alvastra klosterruin, Stocklycke hamn, Vadstena och Bersbo.

Veckans bild kommer från strandpromenaden i Vadstena med utsikt över Vättern. Solnedgångarna som utspelar sig där kan ibland vara otroligt vackra.

Utsikt över Vättern

Utsikt över Vättern (1680×1050)

Utsikt över Vättern (1600×1200)

Utsikt över Vättern (1280×1024)

Bakgrund vecka 22

söndag, 1 juni, 2008

Någon har satt på både värme och solsken här så nu känns det verkligen att det är sommar. Juni har det hunnit bli också, så för de flesta närmar sig semester eller sommarlov. För min del ser det ut att bli jobb även denna sommar. Att ha lite ledigt hade varit skönt men efter nio somrar utan någon egentlig ledighet så är jag van vid att jobba när alla andra sitter och slappar i solen.

I lördags var det dags för den numera traditionella försommarsommarfesten hos min faster ute i deras sommarstuga. Precis som vanligt var det trevligt sällskap och god mat som gällde. Ser frammot

Veckans bild är tagen i samband med detta, två sångsvanar nere i hamnen hamnade framför kameran.

Herr och fru Svan?

Herr och fru Svan? (1680×1050)

Herr och fru Svan? (1600×1200)

Herr och fru Svan? (1280×1024)