Arkiv för januari, 2008

Bakgrund vecka 4

söndag, 27 januari, 2008

Januari har passerat med en rasande fart med tämligen omväxlande väder. I morse visade det sig dock från sin allra bästa sida, sisådär fem centimeter snö var det första jag såg när jag masade mig upp ur sängen och lagom till frukost så försvann molnen och solen tittade fram vilket. Jag hade inte särskilt svårt att övertyga mig själv om att jag borde gå ut och att jag verkligen borde ta med mig kameran. Planen var att knalla ner till järnvägsstationen och ta ett par bilder, främst då jag hade ett litet fotouppdrag i form av en bild ut över bussuppstänningen för att visa hur det ser ut där idag jämfört med en bild tagen för 20 år sedan. Diskussionen om detta och båda bilderna hittar man på Svenska Omnibussföreingens forum, närmare bestämt här: Bussgaraget i Åtvidaberg för 20 år sedan

Veckans bakgrundsbild blev inget mindre än Y2 1384. Dessa tåg går även under öknamnet ”elefantarsle” eller det lite snällare ”kålmasken” vilket inte är särskilt svårt att förstå när man ser dem. Även om det inte är de vackraste tågen som rullar här så är de ändå helt okej, dock något missanpassade för skarvspår med halvtaskigt spårläge och hastigheter mellan 70 och 100 km/h.

Y2 1384 ankommer Åtvidabergs Station

Y2 1384 ankommer Åtvidabergs Station (1680×1050)

Y2 1384 ankommer Åtvidabergs Station (1600×1200)

Y2 1384 ankommer Åtvidabergs Station (1280×1024)

För de som inte tycker att ett tåg passar bra som bakgrund så har jag gjort i ordning en alternativ bild denna vecka. För bästa bildkvalitet, lägg den som bakgrund och välj ”centrerad” så ska den inte dras ut åt något håll.

Vintergäck i snön, alternativ bild för vecka 4

Bakgrund vecka 3

söndag, 20 januari, 2008

Tiden går fort när man har roligt, och annars också verkar det som. Hursomhelst så har även vecka 3 passerat i en rasande fart. Ytterligare en fotorunda i Norrköping har det blivit, den här gången slog vi rekord genom att vara fem personer varav fyra från #fototraden. Riktigt kul runda som dock kunde ha blivit bättre om det fina och soliga vädret som vi började med hade hållt i sig. Sen hade inte en lite lättare ryggsäck skadat, men vad ska man göra när man inte vill lämna några objektiv hemma? Man bär och lider… Någon gång kanske jag borde ställa kameraväskan på vågen och se vad det stannar på när allt är nedpackat. Risken finns dock att jag inte vågar ta med mig allt någon mer gång efter det.

Dagens bild kommer från Norrköping och föreställer ett ganska udda gångstråk utmed Strömmen. En gång i tiden ledde detta enorma rör till ett vattenkraftverk i Norrköping. Längre fram i dess karriär blev det en oljecistern och nu har det blivit en riktigt udda gångväg.

Tuben i Norrköping

Tuben i Norrköping (1680×1050)

Tuben i Norrköping (1600×1200)

Tuben i Norrköping (1280×1024)

Bakgrund vecka 2

söndag, 13 januari, 2008

En vecka har gått sedan sist och därmed är det dags för en ny bild. För första gången på evigheter, eller åtminstone i år, så var det riktigt fint väder med solsken idag. Det kändes minst sagt udda att se blå himmel och att det faktiskt var ljust ute, dvs det gick att köra iso200 utan att landa på slutartider kring 1/10. Denna helg har jag för ovanlighetens skull hunnit med två fotorundor, gårdagen tillbringades i Norrköping ihop med Jerry. Bilder från den rundan hittar man här. Fler bilder från den rundan dyker upp när jag kommit överens med Photoshop ordentligt, jag uppgraderade till CS3 i fredags och skillnaden från gamla Photoshop CS som jag använde tidigare är tillräckligt stor för att förvirra mig fullständigt.

Bysjön, inloppet från Glan

Bysjön, inloppet från Glan (1680×1050)

Bysjön, inloppet från Glan (1600×1200)

Bysjön, inloppet från Glan (1280×1024)

Vecka 1 – den första riktiga bilden

söndag, 6 januari, 2008

Idag är sista dagen på vecka 1 år 2008, en vecka som bestått av fyra dagar ledighet och tre dagar med ganska lite jobb. Nu dröjer det ett tag innan det blir en sådan vecka igen så det gäller att ta vara på helgerna fram till påsk nu. Med viss stolthet kan jag presentera årets första bild, ”änderna attackerar”. Änder kan vara rätt roliga av sig, ibland flyger de all världens väg så fort man visar sig och ibland attackerar de i flock. Nu blev de visserligen ganska besvikna när jag inte hade med mig någon mat till dem så de glodde fånigt på mig, kvackade lite och vände om igen. Bilden blev i vilket fall som helst bra, och det var huvudsaken.

Änderna attackerar!

Ladda hem bilden

Imorn börjar det..

lördag, 5 januari, 2008

I morgon är det tänkt att den första ”riktiga” bilden ska postas. Väderutsikterna för morgondagen är enligt Corren snö eller snöblandat regn, underbart… speciellt som kameran inte är vädertätad. I värsta fall får det bli inomhusfoto, men det skulle inte göra något ifall jag fick arslet ur stolen och gick en långpromenad för det behöver jag.

Hur många veckor jag klarar ut detta återstår att se, men jag ska bannemig inte missmyckas första veckan. Imorgon kväll ska det finnas en ny bild upplagd här… Vad som hamnar på den har jag just nu ingen aning om, jag hoppas det löser sig när jag går ut imorgon.

Vecka 1 – nu börjar det

torsdag, 3 januari, 2008

Nu har det hunnit gå tre dagar på det här året. På söndag är det tänkt att denna sida ska vara tillräckligt färdig för att den ska gå att använda och se tillräckligt bra ut för att i alla fall någon ska titta in här mer än en gång.

Tanken är att jag ska posta en ny bild här varje vecka, en bild som är tänkt att använda som bakgrundsbild, eller skrivbordsunderlägg, på datorn. Jag kommer själv att ta alla bilder, med varierande resultat förstås och bilderna ska förstås vara tagna samma vecka som jag lägger upp dem här.

Första bilden kommer här. Ett löv på julafton men det kunde lika gärna ha varit mitten av oktober.

Bakgrund vecka 1