I kameraväskan

Starten
Sedan jag höll i en digital systemkamera för första gången har det hänt en hel del med innehållet i kameraväskan. Framförallt har det utökats ordentligt.

Alltsammans började med en Nikon D70 med tillhörande 18-70 3,5-4,5 objektiv, en kombination som jag var väldigt nöjd med och objektivet använde jag ett bra tag efter att jag köpt min D300 som ersatt den D70 som jag tidigare lånade. Under tiden som jag körde D70 kompletterades den med ett 50/1,8 AF-D vilket var det första objektivet som jag köpte själv. Ljusstark och skarp optik öppnade en helt ny värld för mig. 18-70 är förvisso väldigt skarpt, men ljusstarkt är det då inte. Alla som en gång ägt en D70 eller äger vet att de brusar ganska kraftigt på ISO 800 och uppåt men med rätt exponering och inte allt för långa slutartider så gick det att få riktigt fina bilder med den kameran ihop med femtian.

Nästa sak som trillade ner i kameraväskan, som då var ganska liten, var ett ganska slitet, men nyservat Nikon 80-200/2,8 AF-D. När man väl börjat köpa proffsoptik så vill man inte gå tillbaka sen, det är inte bara bildkvaliten som skiljer, det är känslan, handhavandet, upplevelsen. Kort och gott, allt är bättre! Förvisso får man leva med att kameraväskan blir väldigt tung och att man ser allt annat än anonym ut när man är ute, men det är nackdelar som jag inte har något mot.

Sedan dess har samlingen växt och utökats en del…

Kamera
Nikon D300 + PDK1

Objektiv

 • Nikon 24/2,8 AI-modifierat – Tyvärr har detta objektiv mest blivit liggande. Köptes billigt men används tyvärr inte. Nån gång i framtiden så kan det säkert bli kul på en FX-kamera.
 • Nikon 28/2,8 AIS – Helt otroligt skarpt, mycket trevlig objektiv som blir lagom som ”normal” på DX-formatet, motsvarar 42mm. Används flitigt på grund av trevlig brännvidd och smidigt format.
 • Nikon 35/2 AIS – Ytterligare ett väldigt trevligt objektiv, smidigt format, mer eller mindre ersatt av 28an ovan.
 • Nikon 50/1,8 AF-D – Litet och smidigt, autofokus! (ovanligt i min kameraväska just nu), fruktansvärt plastigt, ful bokeh. Bra att ha men används inte så flitigt längre. Billigt både nytt och begagnat.
 • Nikon 85/1,8 AF-D – Väldigt fint porträttobjektiv såväl på DX som på FX. Inte långt från sin dyrare storebror 85/1,4. Anväds sparsamt…
 • Nikon 105/2,5 AIS – Ett helt underbart objektiv, väldigt fin bokeh, otroligt skarpt även vidöppet, litet, smidigt. Min favorit
 • tillsammans med 28an.
 • Nikon 200/4 Micro AI – Gammalt makroobjektiv, väl värt pengarna jag gav för det men det märks att det är över 30 år gammalt, problem med CA på kontrastrika motiv och det går inte att fokusera mycket längre bort än 10 meter. Fungerar dock mycket bra till närbilder, bra till insekter och andra skygga småkryp på grund av långt arbetsavstånd. Fina färger och bra kontrast nedbländat ett par steg.
 • Nikon 300/4 AF – Äntligen ett vettigt teleobjektiv! Helt klart en förbättring mot nedanstående 300/4,5 IF-ED. Skarpt och fint och hyggligt snygg bokeh till skillnad mot föregångaren. Fungerar såväl till flygplan som småfåglar och blommor.
 • Nikon 300/4,5 IF-ED AI – Gammalt semi-proffs tele, kul brännvidd men lite svårhanterat på frihand innan man vänjer sig. Skrapt och fint från 5,6 och uppåt. Till salu sedan lång tid tillbaka… Skicka ett bud om du är intresserad!
 • Sigma 10-20 – Kul vidvinkelobjektiv, kräver dock rätt motiv för att komma till sin rätt. Används allt för sällan men det vore synd att göra sig av med det.
 • Nikon 24-70 AF-S – Till slut gick det inte att stå emot. Mycket trevlig normalzoom, lite tung och väldigt dyr… men med tanke på det bildmässiga resultatet är det inget jag ångrar. Det enda som saknas nu är en FX-kamera att sätta den på.
 • Nikon 75-150/3,5 Series E – Ett objektiv som aldrig upphör att förvåna. Detta lågbudgetobjektiv från nån gång på det tidiga 80-talet är i förhållande till sitt ringa pris otroligt bra. Fin skärpa i mitten, mycket fin bokeh och bra kontrast och färger. Även om inte allt är perfekt, så är det ett objektiv som är kul att fota med och där bilderna blir i en klass för sig. Helt klart långt över mina förväntningar.
 • Nikon 80-200/2,8 AF-D – Mitt första riktiga proffsobjektiv, efter att ha använt det vill man inte gå tillbaka till billiga och plastiga leksaksobjektiv. Stort och tungt, går antagligen att använda som hammare eller att jaga älg med. Otroligt skarpt oavsett brännvidd och bländare, används väldigt mycket och det är sällan jag går hemifrån utan det i ryggsäcken.

Övrigt
En Nikon Sb-24 har det trillat ner i väskan också, den används inte så flitigt men när det väl behövs en blixt så gör den det jobbet riktigt bra. Sliten men billig.
Stativ har jag lyckats köpa mig ett också, eller två. Ett litet smidigt Manfrotto enbensstativ ligger för det mesta i bilen. Lite för klen kulled men bättre än inget. Går i värsta fall även att använda för att förkorta lidandet på trafikskadade djur. Ett lite mindre smidigt Manfrotto 055 XPRO B med en Manfrotto 498RC4 på. Ganska tung sak som gör det som det förväntas göra, hålla kameran stilla.

Framtiden
Ett nytt kamerahus står högt på önskelistan nu. Inte för att min D300 börjar bli gammal, utan för att få en kamera med fullformatssensor, dvs motsvarande 35mm film. D700 ligger nära till hands nu, speciellt som priset på dem börjat bli överkomligt. Dock ryktas det om en efterföljare som är ännu bättre… Likaså vore något längre än 300mm kul, vad det nu ska vara bra för.