Arkiv för maj, 2008

Bakgrund vecka 21

söndag, 25 maj, 2008

Lite nya perspektiv på tillvaron denna vecka, i lördags trillade det ner ett nytt, eller snarare begagnat, i kameraväskan. Rejäl vidvinkel är något som jag saknat länge, men nu finns det äntligen ett Sigma 10-20 i min kameraväska som jag förhoppningsvis kommer att ha nytta av och dessutom ha riktigt skoj med. Hittills har det blivit en del bilder mest på prov, för det är en hel del nya tekniker som man behöver lära sig och dessutom krävs det ett lite annorlunda tankesätt än mot vad jag är van vid. När man har såpass mycket vidvinkel som 10mm, dvs 15mm på min kamera, så inser man hur extremt brett det är egentligen är. Nån gång lär jag mig förhoppningsvis att hantera det på ett bra sätt, nu har det mest blivit slumpmässiga bilder i fulländat lyckorus som jag lyckats prestera.

Veckans bild blir faktiskt en 10mm-bild även om det inte syns så tydligt på den. Sommaren närmar sig, det börjar bli badtemperatur i vattnet och bryggan ligger fortfarande på land. Det är alltså precis som vanligt i slutet på maj.

Snart är det sommar

Snart är det sommar (1680×1050)

Snart är det sommar (1600×1200)

Snart är det sommar (1280×1024)

Bakgrund vecka 20

söndag, 18 maj, 2008

Sommaren var kort. Nu är det återigen 5-6 grader på mornarna och gråmulet väder växlat med regn. Det hindrar förstås inte att man ger sig ut och fotar men det blir lite klent med motivation när man måste ta på sig kläder och annat elände för att inte frysa allt för mycket.

Bilder blev det i alla fall, trots duggregn (vädertätad kamera ftw!) och snålblåst (vindtät jacka). Men så roligt vetefan om det var, mörkt och allmänt jävligt. Nej, det är helt enkelt roligare när solen skiner, fåglarna kvittrar och det inte blåser.

Veckans bild då, tagen bara ett par meter från huset där jag bor. Någon form av gul blomma är det, vad den heter har jag ingen som helst aning om.

Gult i grönskan

Gult i grönskan (1680×1050)

Gult i grönskan (1600×1200)

Gult i grönskan (1280×1024)

Bakgrund vecka 19

söndag, 11 maj, 2008

Då blev det visst sommar… lite smått otroligt om man tänker på att det bara för ett par veckor sedan var minusgrader på mornarna och frost i gräset när det var dags att cykla till jobbet. Den här helgen var det istället drygt 20 grader varmt och på gränsen till plågsamt varmt bara med shorts och t-shirt. Nu gör visserligen 10 kilo kameraryggsäck inte att det blir svalare om ryggen eller att man blir lättare och smidigare, men varmt var det verkligen på dagens fototur som bestod av en cykeltur på sisådär två mil på för mig mer eller mindre kända grusvägar. Tillslut hamnade jag i Forsaström och det var i alla fall i rätt riktning som jag hade tänkt mig, dock en bra bit längre bort än det var tänkt från början. Bilder från cykelturen finns förstås i galleriet tillsammans med de andra bilderna från idag.

Trots många bra fotomöjlighter (och bilder) från cykelturen så fick det bli en bild hemifrån igen, denna vecka är det äppleträden som blommar så bilden blir ganska lik den som var förra vecka.

Äppleträdet blommar

Äppleträdet blommar (1680×1050)

Äppleträdet blommar (1600×1200)

Äppleträdet blommar (1280×1024)

Bakgrund vecka 18

söndag, 4 maj, 2008

Äntligen en långhelg igen! Fyra dagar ledigt ihop med ganska bra väder satte verkligen fart på fotandet igen, antagligen för att det äntligen fanns tid till att ge sig ut i naturen och fota det som dök upp istället för att försöka jaga fram bra bilder på grund av för lite tid och för mycket annat att göra. Nu dröjer det ett tag till nästa långhelg men eftersom sommaren närmar sig med stormsteg så lär veckorna bli ganska lätta att uthärda, kvällsljuset brukar ju inte vara helt fel under den här tiden på året och det är dessutom ljust allt längre på kvällarna vilket gör att det faktiskt går att klämma in en fototur efter jobbet någon dag i veckan. Det förutsätter förstås att hushållsarbetet ligger i fas och att det inte finns något berg med disk som väntar hemma. Den som lever får se, målsättningen är i alla fall att komma ut en eller kanske två kvällar i veckan för lite mer bilder.

Veckans bild är ett blommande plommonträd, eller en del av det snarare. Som vanligt (…) så är det mitt gamla 200/4 som fått stå för bilden, ni får säga till när ni tröttnar på mina macro-bilder på blommor och annat krafs som är tillräckligt smått för att se bra ut på nära håll. Förslag på vad ni tycker är roligare bilder skickar ni in på lämpligt sätt, e-post, kommentarena här på bloggen, MSN, ICQ, IRC (#fototraden @ QuakeNet), brevduva (skicka den till rätt balkong bara), snigelpost eller via internposten på jobbet. Kommer ni på något annat sätt, använd det.

Bilden var det ja..

Plommonträdet blommar

Plommonträdet blommar (1680×1050)

Plommonträdet blommar (1600×1200)

Plommonträdet blommar (1280×1024)