Arkiv för februari, 2008

Bakgrund vecka 8

söndag, 24 februari, 2008

Det lilla inslaget av vinter som vi fick uppleva förra helgen försvann tämligen omgående och ersattes av rejäl blåst och sisådär 10 grader varmt. Med andra ord kan vi i princip glömma bort allt vad vinter, is och kyla innebär nu. Förhoppningsvis så blir det en tidig vår och tidig sommar istället för denna förlängda höst som vi haft som vinter.

Fotoinspiration har det varit dåligt med denna vecka, till största delen beror det nog på att vädret varit aningen nyckfullt. Lite experimenterade inomhus och en del rabattkrypande har det dock blivit. Veckans samlade bildhög finns här.

Veckans bild är ett resultat av lite rabattkrypande i vårsolen, vintergäcken blommar lite överallt här och även snödroppar och andra vårblommor har börjat titta fram.

Vintergäcken blommar

Vintergäcken blommar (1680×1050)

Vintergäcken blommar (1600×1200)

Vintergäcken blommar (1280×1024)

Bakgrund vecka 7

söndag, 17 februari, 2008

Ny vecka, ny bakgrund. Även den här veckan har passerat med en rasande fart och nu har vi visst passerat mitten av februari också. Fortsätter det i den här takten så är det snart påsk och efter det smäller det bara till innan det blir sommar. Vintern har fortfarande hållit sig borta härifrån även om det faktiskt har varit rejält kallt ett par mornar med neråt åtta minusgrader.

Minusgrader har en förmåga att påverka naturen på en del märkliga sätt, allra helst när det är vatten inblandat. Hittills har vi inte haft någon vidare is på sjöarna under vintern. Eller ska jag säga den förlängda hösten? Igår hade i alla fall Bysjön frusit och när solen tittade fram så blev vädret riktigt behagligt, bortsett från blåsten… Eftersom sjön nyligen hade frusit så fanns det en hel del lustiga isformationer som bildats när vattnet pressats upp vid vasstrån och annat som stack upp ur vattnet och sedan frusit. Fler bilder från igår finns här.

Vasstrå i isen

Vasstrå i isen (1680×1050)

Vasstrå i isen (1600×1200)

Vasstrå i isen (1280×1024)

Extra extra! Två bilder denna vecka!

fredag, 15 februari, 2008

Principer och planer är till för att frångås, därför blir det två bilder den här veckan. Om det blir någon tradition eller inte är det för tidigt att svara på, men det finns gott om bilder att välja på så någon gång då och då kanske det kan tänkas gå att peta in en eller två bilder till i veckan. Om det är någon bild i galleriet som faller er i smaken och som ni skulle vilja ha som bakgrund, skicka ett mail så fixar jag det.

Extrabilden är tagen förra våren. En blåmes kort och gott…

Blåmesen lyfter

Blåmesen lyfter (1680×1050)

Blåmesen lyfter (1600×1200)

Blåmesen lyfter (1280×1024)

Bakgrund vecka 6

söndag, 10 februari, 2008

Ytterligare en vecka har gått och kameran är numera 900 bilder gammal, fortsätter jag i den här takten så lär det gå åt mer än en till hårddisk för att få plats med alla bilderna. Hursomhelst, uppgraderingen från Nikon D70 till D300 var verkligen ett lyft. Allt är bättre, bortsett från att mina minneskort helt plötsligt har krympt till knappt halva storleken. Raw/NEF-filerna som den klämmer ur sig tar lite drygt dubbelt så stora plats jämfört med D70n, men det är väl sånt man får lära sig att leva med. Helt klart veckans I-landsproblem :)

Gårdagens fototur gick till Linköping och årets upplaga av VSR, Valla Saucer Rennen. VSR kan beskrivas som ”salongsberusade studenter på fullständigt livsfarliga åkdon i en lerig pulkabacke”. Liksom tidigare år så var det väldigt underhållande och ett perfekt tillfälle att lalla runt med kameran i högsta hugg och ta roliga bilder. Även om det blev många bra bilder så blev det tyvärr inte någon som passar så vidare bra som bakgrundsbild, de blir för röriga helt enkelt. Bilderna från VSR2008 hittar man här.

Veckans bakgrundsbild blir därför en bild från förra veckan, nämligen dammen bakom Mässen och B-fabriken på Facetten. Bland gamla halvslitna industrimiljöer finns det mycket spännande att hitta, allra helst när de ligger nära eller i princip i vattnet. Fler bilder från samma fototillfälle finns här.
Bakom B-fabriken

Bakom B-fabriken (1680×1050)

Bakom B-fabriken (1600×1200)

Bakom B-fabriken (1280×1024)

Bakgrund vecka 5

söndag, 3 februari, 2008

Ny månad, nya leksaker och självklart nya bilder. Tyvärr har gråvädret varit härskande här under den senaste veckan, det har blåst, snöat och regnat om vartannat vilket i alla fall för mig inte är det mest inspirerade fotovädret. Därför så blir det en inomhusbild den här veckan, dels för att få lite variation på bilderna och dels för att dagens övriga bilder inte blev så överdrivet roliga på grund av just vädret.

Kombinationen 30 år gammalt objektiv och ny kamera verkar dock fungera bra ihop, uppenbarligen så kunde folket på Nikon göra bra optik även då. Gammal MF-optik är utomordentligt trevlig att arbeta med, hela objektivet är gjort i metall och fokusringen är så exakt att man kan komma ner på millimeterprecision och det behövs eftersom skärpedjupet blir väldigt kort när det rör sig om avbildningsskalor neråt 1:2. Resultatet av denna kombination ses i veckans bild nedan.

Nästa helg planeras en fototräff i samband med VSR2008 som troligen är Östergötlands galnaste pulkatävling för studenter. Om det blir brun (= lera) eller vit (=snö) VSR i år är upp till vädergudarna, troligen så lutar det mot det första alternativet om man ser till vad det varit för väder den senaste tiden.

Nog om detta, veckans bild kommer från vardagsrummet och föreställer en blommande Clivia. Nu är inte blommor och krukväxter min starka sida, men det var fina färger och former på den i alla fall.

Blommande Clivia

Blommande Clivia (1680×1050)

Blommande Clivia (1600×1200)

Blommande Clivia (1280×1024)